Pages

۱۳۹۲ شهریور ۱۲, سه‌شنبه

شمارش معکوس انقراض موجودات دریاچه اورمیه



بر اثر ساختن سد و بستن آبهای واریزی به دریاچه اورمیه و همچنین کم‌آبی و کمبود بارش‌ها، ۷۵ درصد آب دریاچه اورمیه خشک شده و شمارش معکوس برای انقراض موجودات این دریاچه آغاز شده است. دریاچه اورمیه در شمال غربی ایران و بین دو استان آزربایجان غربی و آزربایجان شرقی قرار دارد. این دریاچه، بزرگترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا است؛ دریاچه اورمیه از رودخانه‌های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گدار، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.


دریاچه اورمیه با دارا بودن ۱۲۰ جزیره و دشت‌های متعدد به عنوان ارزشمندترین منطقه فعالیت‌های کشاورزی و دامداری در ایران به شمار می‌آید.
در حال حاضر ۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، ۷ گونه دوزیست و ۲۶ گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل می‌دهند.
* خشکسالی بیش از ۷۵ درصدی دریاچه اورمیه در سالهای اخیر
این دریاچه با یک بحران دست و پنجه نرم می‌کند که دامن موجودات و طبیعت این منطقه را می‌گیرد.
این دریاچه در خطر خشک شدن کامل قرار دارد و طی ۱۳ سال گذشته سطح آب دریاچه ۶ متر کاهش داشته است؛ تا تیرماه سال ۱۳۹۲ بیش از ۷۵ درصد از آب دریاچه اورمیه خشک شده و از دلایل آن می‌توان به اختصاص ۹۰ درصد منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد بر اثر گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آب‌های زیرزمینی در پی حفر چاه اشاره کرد.
* مرگ و میر حیات وحش، عمده‌ترین چالش خشک شدن دریاچه اورمیه
بنا به اذعان کارشناسان امر، این فاجعه  پیامدهای بسیاری را در پی خواهد داشت که می‌توان به افزایش نمک موجود در حد فوق اشباع ، کویر زایی در حاشیه پارک ملی دریاچه اورمیه ، مشکلات شدید مدیریتی و حفاظتی حیات  وحش جزایر دریاچه ، تهدید جمعیتی حیات وحش، عدم امکان جابجایی شناورها و در نتیجه عدم امکان دسترسی به جزایر، تهدید اراضی کشاورزی و باغات حتی جوامع سکونتگاهی در اطراف دریاچه و کاهش شدید ذخایر ارتمیا در سطح دریاچه، کاهش شدید جمعیت پرندگان مقیم و مهاجر، برهم خوردن سیمای طبیعی حواشی دریاچه اورمیه و از دست رفتن ارزش‌های گردشگری سنتی، پدیدار شدن گنبدهای نمکی در سطح دریاچه و مشکلات تردد شناورها، کاهش آبدهی چشمه‌های آب شیرین موجود در جزایر و لزوم آبرسانی به جزایر، ملحق شدن خشکی‌های داخل دریاچه به یکدیگر و از دست رفتن ارزش‌های زیستی اشاره کرد.
انتقال ذرات نمک به شهر و اراضی اطراف، پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی در منطقه، کوچ مردم روستاها و شهرهای مجاور دریاچه به سایر مناطق، بروز بیماری‌های ریوی برای اهالی منطقه، احتمال خروج حیات وحش جزایر به خارج از دریاچه و مرگ و میر حیات وحش در جزایر به دلیل کاهش آب و علوفه از عمده‌ترین چالشهای خشک شدن دریاچه اورمیه است.
در کل می‌توان گفت زندگی ۱۳ میلیون نفر به طور مستقیم تحت تأثیر این فاجعه زیست محیطی قرار می‌گیرد.
* انتقال آب رودخانه ارس برای نجات دریاچه اورمیه
یکی از طرح‌هایی که برای نجات دریاچه اورمیه مطرح شده است انتقال آب از نقاط دیگر به ویژه رودارس است. به گفته نادرقاضی‌پور، نماینده مردم اورمیه در مجلس شورای اسلامی تنها راه نجات دزیاچه اورمیه آبهای رود ارس و شهرستان پیرانشهر است، اما این طرح با مخالفت‌هایی نیز روبرو است.
* کمبود ۲۰ میلیارد مترمکعب آب در دریاچه اورمیه
اگر به طور دقیق‌تر بررسی کنیم، دریاچه اورمیه با کمبود ۲۰ میلیارد مترمکعب آب مواجه است و برای جلوگیری از کاهش سطح  آب دریاچه اورمیه باید سالانه ۳ میلیارد متر مکعب آب وارد این دریاچه شود.
از راهکارهایی که برای حل این بحران کمک می‌کند، می‌توان مسدود کردن چاه‌های عمیق غیرقانونی کشاورزی، تغییر روش‌های آبیاری سنتی، صرفه‌جویی در مصرف آب، بارور کردن ابرها و رها کردن آب بعضی رودخانه‌ها از پشت سدها را نام برد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر