۱۳۹۱ تیر ۱۷, شنبه

سخنرانی ژاله تبریزی دربیستمین اجلاس جانبی شورای حقوق بشرسازمان ملل متحد

ساوالان پورت : خانمها وآقایان؛ از آوریل 2012 تابحال جامعه جهانی دردفاع ازحقوق بشردرایران نسبت به ماههای قبل ازآن کمترفعال بوده است . همزمانی این سکوت با مذاکرات هسته ایران این تصور را بوجود می آورد که حقوق بشر می تواند موضوع سازش جامعه جهانی با جمهوری اسلامی بر سر مساله هسته ای بشود .

فعالین حقوق بشر آذربایجانی هرگونه سازش در باره حقوق بشر را محکوم می کنند وازجامعه جهانی می خواهند که حقوق بشر را قربانی مذاکرات هسته ای و امتیاز گیری نکنند .

نقض حقوق بشر در آذربایجان

شش سال اززمانی که در 21 ماه مه سال 2006 تمام شهرهای آذربایجان وتهران دراعتراض به توهین وتحقیر آذربایجانی ها تظاهرات عظیمی برپا کردند می گذرد . این تظاهرات مدنی وصلح آمیز بوده ولی پلیس و نیروهای شبه نظامی جمهوری اسلامی با خشونت و خونریزی تمام تظاهرات را سرکوب کردند و از آن تاریخ آذربایجان در وضعیت نظامی قرار دارد وبهمین مناسبت هرسال در بزرگداشت این حرکت، فعالین فرهنگی ، دانشجویان و سایر گروههای اجتماعی مراسمی برگزار می کنند



امسال نیز آذربایجانی ها بهمین مناسبت روز 21 ماه مه تظاهرات صلح آمیزی برگزار کردند ودرضمن خواستند به حاکمیت یاد آوری بکنند که دریاچه اورمیه درحال خشکیدن است اما عکس العمل پلیس و نیروهای نظامی بسیار خشونت آمیز بوده وتعداد زیادی دستگیر شدند که 37 نفر از دستگیرشدگان هر یک به شش ماه حبس وسی ضربه شلاق محکوم شده اند . اسامی و مشخصات زندانیان ضمیمه این گزارش است.

محیط زیست

روز پنجم ژوئن نیز تظاهرات برای نجات دریاچه اورمیه درتبریز انجام گرفته و پلیس به تظاهر کنندگان حمله کرده و باز هم تعدادی را دستگیر کرده است .


سانسور دولتی اجازه نمی دهد اخبار این تظاهرات منتشر شود و مطبوعات بین المللی هم دسترسی به اخبار وقایع ندارند بدین جهت خشونت وسرکوب پلیسی در سکوت ودوراز چشم جهانیان انجام می گیرد .دستگیر شدگان با اتهامات واهی بطور دسته جمعی محاکمه می شوند و باتهام ساختگی اقدام علیه امنیت کشور محکوم می شوند . هنگامیکه می خواهند زندانی را آزاد بکنند وثیقه های سنگین طلب می کنند و چون اغلب خانواده ها توان پرداخت وثیقه های سنگین را ندارند لذا تعداد زیادی بی گناه در زندان می مانند و ازکار وتحصیل و زندگی محروم می گردند .

دریاچه اورمیه بین آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته و دومین دریاچه بزرگ آب شور دنیاست . جمهوری اسلامی بدون درنظر گرفتن عواقب اکولوژیک بر روی تمام رودخانه هائی که به این دریاچه منتهی می شوند سد زده و در نتیجه از پنج سال پیش تا بحال دوسوم مساحت دریاچه خشک شده و فاجعه دریاچه آرال در آذربایجان تکرار می شود.

محمد باقر صدوقی معاون سازمان دولتی محیط زیست اعلام کرده است که تا سه سال دیگر در یاچه اورمیه کاملا خشک خواهد شد و ده میلیارد تن نمک باقی مانده با طوفان های نمک منطقه را به شوره زار تبدیل خواهد کرد .در اثر این فاجعه محیط زیستی حتمی کلیه ساکنان شهر ها و روستا های اطراف دریاچه محکوم به نابودی خواهند بود .

بخش محیط زیست سازمان ملل متحد درآخرین گزارش خود می گوید که ازسال 2005 تا سال 2011 ارتفاع آب دریاچه اورمیه هفت مترکاهش یافته ومساحت دریاچه ازشش هزاوصد کیلومترمربع به دوهزاروسیصد وشصت وشش کیلومتر مربع رسیده است .
بخش محیط زیست سازمان ملل بر آورد کرده است که اگر دولت ایران اقدامات لازم فوری انجام ندهد دریاچه اورمیه به همان سرنوشت دریاچه آرال دچار خواهد شد .

علیرغم همه این فریاد های اعتراض واعلان خطر ، دولت به تعهدات خود برای اختصاص نهصد وپنجاه میلیون دولار برای نجات دریاچه اورمیه که بعد از تظاهرات بزرگ 24 ماه اوت سال 2011 وعده آنرا داده بود عمل نکرده است .

تبعیضات شغلی و اقتصادی

در اثر تبعیض درسرمایه گذاری واختصاص ناچیز بودجه عمومی از طرف دولت و نبود برنامه ریزی درست و دراز مدت آذربایجان روز بروز فقیرتر می شود .

کارجانجات موجود بسته می شوند و کارگران بیکار می گردند از جمله زنان کارگر که نان آورخانواده هستند بیش از دیگران کار خود را از دست می دهند . در بعضی از کارخانجات مانند کارخانه تراکتور سازی تبریز حقوق کارگران در سه ماه گذشته پرداخت نشده است بعلت شرایط بد شغلی و نبود بیمه اجتماعی روز 13 ژوئن گارگران شرکت مخابرات آذربایجان غربی در مقابل استانداری تجمع کردند. اخیرا طوماری با ده هزار امضاء دراعتراض به گرانی هزینه زندگی از طرف کارگران نقاط مختلف از جمله آذربایجان به دفتر ریاست جمهوری ارسال شده است .

با توجه به افزایش هزینه زندگی و نبود کار خشونت در جامعه افزایش می یابد و فقر و اعتیاد فراگیر می شود . امسال بزرگداشت روز کارگر حتی درسالن های بسته نیزممنوع بود و کارگرانی که اقدام به بزرگداشت روز گارگر نموده بودند دستگیر و زندانی شدند .یکی از این کارگران بنام شاهرخ زمانی از زندان تبریز به زندان یزد در جنوب ایران منتقل شده است . او به 11 سال زندان محکوم شده است.
لازم به یاد آوری است که فارغ التحصیلان جوان آذربایجانی بعلت نبود کار در محل مجبور به مهاجرت می شوند و مهاجرت این نیروی جوان آذربایجان را از سرمایه های انسانی ورزیده محروم می سازد .
سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی اعلام کرد که از 12 هزار فارغ التحصیل کشاورزی در این استان 5 هزار تن بیکارند.
نماینده اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی میگوید: در حال حاضر 80 درصد واحدهای تولیدی وصنعتی استان اردبیل تعطیل است و این استان فاقد صنایع تبدیلی موثر و کار‌آمد است
تبعیضات فرهنگی و آموزشی

- در استخدام فارغ التحصیلان آذربایجان تبعیض و حق کشی وجود دارد . این تبعیض در مورد اقلیتهای مذهبی شدید تر میباشد.

کمیته انضباطی دانشگاهها فعالان فرهنگی آذربایجانی را از ادامه تحصیل محروم می کنند و گاهی در این باره تنبیهات دسته جمعی انجام می گیرد نظیر تعطیل کردن کانون آذربایجان شناسی دردانشگاه تبریز و دستگیری و زندانی کردن اعضاء این انجمن دانشجوئی که روزبه سعادتی یکی از آنان میباشد. ایشان دانشجوی کارشناس رشته اقتصاد بازرگانی از دانشگاه تبریزاست. سعادتی به اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشوربه یک سال زندان محکوم شده است و هنگام اخراج از دانشگاه درزندان بوده است. آقای امید طوری نیز ازسوی مسئولین حراست دانشگاه آذربایجان اخراج میشود او در رشته مهندسی مکانیک مشغول به تحصیل بوده .

آذربایجانی ها که پیشگام مدرنیته و دموکراسی در ایران بوده اند اکنون به شهروندان دوجه دوم تبدیل شده و از حقوق اولیه خود محروم گشته اند که از جمله آنها محرومیت از تحصیل بزبان مادری می باشد. با توجه به اینکه ایران کشوری است چند ملیتی و دارای زبان – فرهنگ و مذاهب گوناگون هنوز دولتمران ایران به سیاست تبعیض آمیز خود چه خشونت آمیز و چه بصورت آسیمیلاسیون و نابودی زبانی و فرهنگی ادامه میدهند در همین رابطه سعید متین پور بخاطر دفاع از زبان مادری به 8 سال زندان محکوم شده است.

در حق زنان آذربایجانی نیز چندین نوع تبعیض اعمال میشود . علاوه بر قوانین قرون وسطائی و زن ستیز – آنها نمی توانند فرزندان خود را با فرهنگ و زبان خودشان تربیت کنند و آموزش دهند زیرا زبان رسمی ایران فارسی است. آموزش به زبان دیگر به جز زبان مادری موجب جدائی خشن رابطه کودک با مادر را فراهم میاورد. عواقب روانی این مسئله هم فوق العاده زیاد است که من در اینجا به آن نخواهم پرداخت.

جو وحشت و ترور و تبعیض علیه گروههای اتنیک بر قرار است . مدافعان زبان مادری و کسانی که برای حقوق ملی وحقوق بشر و دمکراسی مبارزه میکنند زندانی می شوند دراین میان پیروان ادیان غیر شیعه نیزاز این سرنوشت برکنارنیسنند آنهانیززندانی واعدام میشوند

یونس آقایان از پیروان اهل حق قزلباش محکوم به اعدام در زندان ارومیه و سه نفر دیگر از همدینان او آقایان بخش علی محمدی – سهند علی محمدی و عبداله قاسم زاده در شرایط غیر انسانی در یزد زندانی هستند . اقلیت های مذهبی (علوی ها ،بهائیان ، کورا سنی هاو...) برای انجام مراسم دینی خود با مشکلات جدی از طرف حکومت مواجه هستند .

وکلا
در مورد وکلای زندانیان آذربایجانی ضروری است تکرارشود که جاوید هوتن کیان همچنان در بدترین وضعیت ممکن درزندان تبریز میباشد۰ سازمان ملل از طریق وکیل مدافع وی آقای نقی محمودی درجریان می باشند۰ آقای موسی برزین خلفه لی دیگر وکیل دادگستری در تبریز که در رابطه با مهمانی افطارطرفداران محیط زیست دستگیر شده بود به اتهام اجتماع وتبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی به دو سال زندان محکوم شده است۰

نتیجه گیری

آذربایجانی ها وسایر غیرفارسها به عدم اجرای اصل پانزده قانون اساسی توسط دولت که آموزش بزبان منطقه ای را برسمیت می شناسد اعتراض می کنند . همچنین اصول 19 – 22 و 23 این قانون با اشاره به برابری و هر گونه عدم تبعیض اجتماعی و فرهنگی و غیره بنوعی دیگر این حق مسلم بشری را مورد شناسایی قرار داده است. ولی طی 33 سال گذشته علیرغم درخواست عمومی و مکرر آذربایجانی ها اجرا نشده است . حکومت بجای اجرای قانون کسانی را که خواهان اجرای آن هستند زندانی کرده و ازحقوق اجتماعی محروم می کند

تبعیضات نژادی آشکار علیه آذربایجانی ها روز بروز حساسیت و مخالفت مردم آذربایجان را نسبت به سیاستهای حکومت مرکزی و فرهنگ فارس تشدید می کند .

پیشنهادات

- برای نجات دریاچه اورمیه هرچه زودتر سد ها را باز کنند و به دریاچه آب برسانند .
- دولت 950 میلیون دولار وعده داده شده را برای نجات دریاچه اورمیه دراسرع وقت اختصاص بدهد
- کلیه کسانی که بخاطر دفاع از محیط زیست ، دفاع از زبان مادری و فرهنگ ملی دستگیر شده اند بدون قید وشرط آزاد شوند .
- تبعیضات تحصیلی و شغلی در باره جوانان آذربایجانی پایان یابد .
- کلیه زندانیان سیاسی از جمله زندانیان اهل حق که بخاطراعتقادات دینی خود محبوس شده اند آزاد شوند وتمام اقلیتهای مذهبی بتوانند آزادانه مراسم دینی خودرا انجام بدهند.
- دولت حق آذربایجانی ها را در باره تحصیل به زبان مادری به رسمیت بشناسد .
- به تبعیض نژادی ، توهین وتحقیر ملی آذربایجانی ها در رسانه های جمعی پایان داده شود .

از توجه شما به اظهارات من سپاسگزار

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر